Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Asukasilta verkossa: STUK antaa pirkanmaalaisille neuvoja radonin vähentämiseen

Asukasilta verkossa: STUK antaa pirkanmaalaisille neuvoja radonin vähentämiseen

28.11.2016 klo 09:58
Verkkouutinen

Säteilyturvakeskus (STUK) järjesti viime talvena Pirkanmaalla radonkampanjan. Tavoitteena oli löytää asunnot, joiden sisäilmassa on liikaa radonia. Keskiviikkona 30.11. STUK kutsuu mittauksen tehneitä asukkaita verkossa järjestettävään asukasiltaan, jossa kerrotaan radonista, vastataan asukkaiden kysymyksiin ja annetaan ohjeita radonpitoisuuden vähentämiseen.

”Järjestimme kampanjan Pirkanmaalla, koska tällaiselta harjualueelta löytyy usein korkeita radonpitoisuuksia ja silti Pirkanmaan kunnissa radonmittauksia oli tehty paikoitellen vain harvoissa kodeissa. Koska radonia ei voi mitenkään aistia, ihmiset voivat asua tietämättään pitkään korkeassa radonpitoisuudessa, mikä lisää heidän riskiään sairastua keuhkosyöpään”, kertoo tarkastaja Olli Holmgren STUKista.

Kampanjan aikana Pirkanmaan 22 kampanjakunnassa tehtiin radonmittaus yhteensä 960 asunnossa. Niissä radonpitoisuuden keskiarvo oli 210 becquereliä kuutiometrissä ilmaa (Bq/m3) ja suurin pitoisuus oli 5580 Bq/m3. Ohjearvo 200 Bq/m3 ylittyi 352 asunnossa (37 %).
”Kun radonpitoisuus on yli 200 Bq/m3, suosittelemme, että asialle kannattaisi jotain tehdä. Joissakin tapauksissa pelkän huonosti toimivan ilmanvaihdon korjaaminen voi riittää. Kaikki uudet asunnot pitäisi rakentaa niin, että radonpitoisuus jää alle 200 Bq/m3”, Olli Holmgren tähdentää.
Keskiviikkona 30.11. kello 18–20 STUK järjestää netissä tilaisuuden, jossa kerrotaan nimenomaan Pirkanmaan radontilanteesta ja annetaan neuvoja siitä, millä keinoin radonpitoisuutta voidaan vähentää. Kutsu tilaisuuteen on lähetetty kaikille niille radonkampanjaan osallistuneille, jotka ovat saaneet 200 Bq/m3 ylittävän mittaustuloksen. Myös muut radonasioista kiinnostuneet voivat osallistua tilaisuuteen, ilmoittautumalla sähköpostitse osoitteeseen jaana.joenvuori@stuk.fi viimeistään keskiviikkona 30.11. klo 12.00.
STUK järjesti Pirkanmaan radonkampanjan yhteistyössä Tampereen kaupungin sekä Pirkkalan, Sastamalan ja Keuruun ympäristöterveysyksiköiden kanssa. Mukana oli 22 kuntaa: Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Kihniö, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Punkalaidun, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Tampere, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi.

Radonin torjunta on helppoa

Jos radonpitoisuus osoittautuu mittauksessa liian korkeaksi, on sen pienentämiseen olemassa helppoja ja toimivia tapoja. Tehokkaimmat korjausmenetelmä ovat radonimuri ja radonkaivo. Niillä on yleensä saatu radonpitoisuutta pienennettyä 70–90 prosenttia.

”Asunnon radonkorjaus maksaa tyypillisesti 2000–4000 euroa, mikä on pieni hinta asunnon arvoon verrattuna. Monet ihmiset tiedostavat nykyisin radonin aiheuttaman terveysriskin ja osaavat siksi kysellä radontuloksia asuntokaupan yhteydessä. On varmasti helpompi saada asunto myytyä, jos sen radonpitoisuuden tiedetään olevan pieni”, arvioi Olli Holmgren.


Lisätietoja

Tarkastaja Olli Holmgren, STUK, puh. (09) 759 88 555
Tiedottaja Leena Hietanen, STUK, puh. (09) 759 88 215

Suomen radonkartat
Pientaloasuntojen radonpitoisuudet postinumeroalueittain
Radonkorjauksia ja radonturvallisia perustuksia tarjoavia yrityksiä
Lisää tietoa radonista, sen terveysvaikutuksista sekä radonmittauksista ja -korjauksista: http://www.radon.fi

 

Radon