Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Amerikium-lähde sulatukseen Torniossa – työntekijöille ei aiheutunut säteilyvaaraa

Amerikium-lähde sulatukseen Torniossa – työntekijöille ei aiheutunut säteilyvaaraa

2.1.2017 klo 16:21
Verkkouutinen

Outokummun Tornion terästehtaalla terässulaton valokaariuuniin joutui radioaktiivinen amerikium-lähde. Säteilylähteen sulattaminen ei aiheuttanut säteilyaltistusta työntekijöille eikä radioaktiivisia aineita päässyt tehtaan ulkopuolelle.

Tapahtuma havaittiin sulatolla, kun prosessia tarkkailevat säteilymittarit hälyttivät. Tornion tehtaalla on käytössä toimiva valvontajärjestelmä ja tarkat mittalaitteet, joiden ansiosta tällaiset tapahtumat havaitaan. Säteilyturvakeskus (STUK) sai tapahtumasta tiedon hyvin nopeasti varhain maanantaiaamuna 2.1.2017.

Tapahtuman tultua ilmi sulaton työntekijät käyttivät hengityssuojaimia. Heille ei aiheutunut säteilyvaaraa. Yksi ulkopuolinen työntekijä ehdittiin kuitenkin varotoimena lähettää terveystarkastukseen, vaikkei hän ollut altistunut säteilylle lainkaan.

Työt jatkuvat tehtaalla. Työntekijöillä on hengityssuojat käytössään siihen saakka, kunnes STUKin laboratoriomittaukset osoittavat, ettei työskentelytilojen ilmassa ole radioaktiivista pölyä.

Kun amerikiumia joutuu sulatukseen, se kulkeutuu lähinnä sulatuksessa muodostuvaan kuonaan ja pieneltä osin savukaasupölyihin. Aikaisempien vastaavien tapausten perusteella tiedetään, ettei amerikium kulkeudu valmistettavaan teräkseen. Tornion terästehdas ottaa näytteitä kuonasta ja lähettää näytteet mitattavaksi STUKin laboratorioon. Amerikiumia sisältävä kuona ja savukaasusuodattimien pöly kerätään tehtaalla talteen ja varastoidaan erilleen muusta materiaalista myöhempää loppusijoitusta varten.

Amerikium-241:tä käytetään muun muassa palovaroittimissa ja herkkyyttä vaativissa teollisuuden mittalaitteissa. Outokummun sopimukset kierrätysteräksen toimittajien kanssa määrittelevät selkeästi, että materiaalissa ei saa olla säteileviä aineita. Amerikium-lähteitä kuitenkin päätyy aika ajoin sulatukseen kierrätysteräksen mukana, sillä amerikiumia on hyvin vaikea havaita tarkoillakaan mittalaitteilla kierrätysteräksen joukosta.

Lisätietoja

Toimistopäällikkö Santtu Hellstén, STUK, puh. (09) 759 88 221
Tiedottaja Leena Hietanen, STUK, puh. (09) 759 88 215
Viestintäpäällikkö Niina Kostiander, Outokumpu, Tornion tehtaat, puh. 040 767 5382

 

Säteily työssä
Päivitetty
3.3.2017 klo 15:47