Ajankohtaista Ajankohtaista
Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Älä grillaa ihoasi festareilla!

Älä grillaa ihoasi festareilla!

28.6.2018 klo 09:30
Verkkouutinen

Kesällä Suomi täyttyy festivaaleista ja muista tapahtumista. Musiikin, iloisen seuran ja hyvän fiiliksen lisäksi festarikävijät saattavat ulkoilmatapahtumissa altistua suurelle määrälle auringon UV-säteilyä. Toistuva ihon palaminen auringossa lisää ihosyövän riskiä, joten Säteilyturvakeskus haluaa muistuttaa kaikkia festarikävijöitä huolellisesta ihon UV-suojauksesta. ”Varjo, vaatteet ja voide” on helppo muistilista ihon suojaamiseen ja auttaa nauttimaan kesän tapahtumista ilman huolta ihon palamiselta!

Festarikävijän UV-muistilista

  • Pidä siestaa: Auringonpaahteen välttäminen keskipäivän tunteina pienentää saadun UV-säteilyn määrää tehokkaasti.
  • Vetäydy varjoon: Varjossa UV-säteilyä on puolet vähemmän kuin auringossa.
  • Paita päälle: Parhaan UV-suojan tarjoaa peittävä ja värikäs vaatetus. Hatulla suojaat kasvot, kaulan ja korvat.
  • Pysy pystyssä: Liikkuessa altistut UV-säteilylle vähemmän kuin makuuasennossa, ja altistuminen jakautuu tasaisemmin eri ihoalueille.
  • Aurinkolasit silmille: Laseissa merkintä UV 100 % tai UV 400. Lasten silmien suojaaminen on erityisen tärkeää, koska lapsen silmä päästää lävitseen enemmän UV-säteilyä kuin aikuisen.
  • Lisää suojaa aurinkovoiteilla: Aurinkovoiteen suoja-aineet vähentävät UV-säteilyn pääsyä iholle. Suurikaan suojakerroin ei anna täydellistä suojaa UV-säteilyä vastaan. Alle 2-vuotiaiden iho tulisi suojata aina vaatteilla ja varjolla.
  • Tarkista UV-indeksi: Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta löytyvä UV-indeksi ilmoittaa UV-säteilyn määrän yhdellä luvulla. Mitä suurempi UV-indeksi on, sitä lyhyemmän ajan iho kestää aurinkoa palamatta.

Erityisen tärkeää on suojata lasten herkkä iho – toistuva palaminen lapsuudessa lisää huomattavasti ihosyöpäriskiä. Melanooma on tällä hetkellä nopeiten yleistyvä syöpätyyppi Suomessa ja 95 prosenttia syöpätapauksista voitaisiin estää riittävällä UV-suojautumisella.

Lisää ohjeita UV-suojautumisesta löytyy Säteilyturvakeskuksen sivulta www.stuk.fi/suojauduauringolta.

Lisätietoa

Erikoistutkija Lasse Ylianttila
Puh. 09 759 88 455
lasse.ylianttila (at) stuk.fi

Ilmatieteen laitos: UVI-ennuste

UV-säteily
Päivitetty
27.6.2018 klo 19:19