Tillbaka till föregående sida

Nordkorea genomförde sitt andra underjordiska kärnvapenprov för i år

Nordkorea genomförde sitt andra underjordiska kärnvapenprov för i år

9.9.2016 kl 13:33
Webbnyhet

Nordkorea har meddelat att landet genomförde ett underjordiskt kärnvapenprov fredagen den nionde september. Explosionen registrerades även av Finlands nätverk av seismiska stationer. Händelsen ägde rum halv fyra på morgonen finsk tid.

Vid ett underjordiskt kärnvapenprov blir nästan alla radioaktiva ämnen kvar i stenmaterialet på explosionsplatsen. I samband med tidigare prov har det visserligen observerats att små mängder radioaktiva gaser, främst ädelgaser, har läckt ut i atmosfären. Nordkorea genomförde sitt förra kärnvapenprov den sjätte januari i år.

Ett internationellt avtal som förbjuder alla former av kärnvapenprov (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty; CTBT) ingicks år 1996. Avtalet har ännu inte trätt i kraft, eftersom det inte har ratificerats av tillräckligt många länder. Nordkorea har inte undertecknat avtalet. Organisationen Preparatory Commission for the Comprehensive Nuclear-Test-Ban Organisation (CTBTO) grundades för att övervaka att avtalet följs. CTBTO redogör på sina webbsidor för Nordkoreas nyligen genomförda kärnvapenprov.

Kärnvapenprov övervakas med fyra olika tekniker

CTBTO övervakar att avtalet följs med hjälp av övervakningssystem baserade på seismologi, hydroakustik, infraljud och övervakning av radioaktivitet i luften. Övervakningsstationer finns över hela jordklotet. I Finland finns det en seismologisk station som ingår i övervakningsnätverket och ett radionuklidlaboratorium som stöder övervakningsnätverket. Den seismiska signalen som uppstod i detta fall registrerades av CTBTO:s övervakningsstationer runt om i världen.

Mätdata som övervakningsnätverket producerar kan också användas fritt av alla medlemsstater. Ett av kriterierna för planeringen av övervakningsnätverket har varit att en explosion på över ett kiloton måste observeras, oavsett om den äger rum på marken, i vattnet eller i luften.

CTBTO har sitt huvudkontor i Wien i Österrike. I Finland ansvarar utrikesministeriet för verksamhet med anknytning till CTBTO. Strålsäkerhetscentralen och Seismologiska institutet vid Helsingfors universitet ansvarar för analyseringen av mätdata från övervakningsnätet.

Uutiskirje 1/2016 (på finska):  Ydinpommikokeita valvotaan maailmanlaajuisesti useilla tekniikoilla

Mer information:

Överinspektör Mikael Moring, tfn (09) 759 88 438
Informatör Risto Isaksson, tfn (09) 759 88 208

ydinturvallisuus
uppdaterad
9.9.2016 kl 13:56
Dela denna sida

Dela denna sida