Tillbaka till föregående sida

Invånarkväll på nätet: STUK ger invånare i Birkaland tips på hur man sänker radonhalten

Invånarkväll på nätet: STUK ger invånare i Birkaland tips på hur man sänker radonhalten

29.11.2016 kl 12:27
Webbnyhet

Förra vintern ordnade Strålsäkerhetscentralen (STUK) en radonkampanj i Birkaland. Målet var att hitta bostäder med för mycket radon i inomhusluften. Onsdagen den 30 november STUK inbjuder invånare som har genomfört en mätning till en invånarkväll på nätet, där vi berättar om radon, svarar på invånarnas frågor och ger tips på hur man kan sänka radonhalten.

”Vi ordnade en kampanj i Birkaland, eftersom man ofta hittar höga radonhalter på ett sådant här område med åsar och trots detta hade radonmätningar i kommuner i Birkaland ställvis endast utförts i enstaka hem. Eftersom man inte på något sätt kan förnimma radon kan människor, utan att de vet om det, länge bo i ett hus med höga radonhalter, vilket ökar risken för att insjukna i lungcancer”, berättar inspektör Olli Holmgren från STUK.

Under kampanjen i Birkaland genomfördes radonmätningar i sammanlagt 960 bostäder i 22 kampanjkommuner. I dem var genomsnittet för de uppmätta radonhalterna 210 becquerel per kubikmeter luft (Bq/m3) och den högsta halten uppgick till 5 580 Bq/m3. Riktvärdet 200 Bq/m3 överskreds i 352 bostäder (37%).

”När radonhalten överstiger 200 Bq/m3 rekommenderar vi att man vidtar åtgärder. I en del fall kan det räcka med att man reparerar en dåligt fungerande ventilation. Alla nya byggnader ska byggas på så sätt att radonhalten är under 200 Bq/m3”, säger Olli Holmgren.

Onsdagen den 30 november kl. 18–20 ordnar STUK en tillställning på nätet, där man särskilt berättar om radonsituationen i Birkaland och ger tips om hur man kan sänka radonhalten. En inbjudan till tillställningen har skickats till alla som deltog i radonkampanjen och som har fått ett mätresultat på över 200 Bq/m3. Även andra som är intresserade av frågor som rör radon kan delta i tillställningen genom att anmäla sig per e-post på adressen jaana.joenvuori@stuk.fi senast onsdagen den 30 november kl. 12.00.

STUK ordnade radonkampanjen i Birkaland i samarbete med Tammerfors stad och enheterna för miljöhälsa i Birkala, Sastamala och Keuru. 22 kommuner deltog: Ackas, Tavastkyro, Ikalis, Juupajoki, Kangasala, Kihniö, Lembois, Mänttä-Filpula, Nokia, orivesi, Parkano, Birkala, Punkalaidun, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Tammerfors, Urjala, Valkeakoski, Vesilax, Virdois och Ylöjärvi.

Enkelt att bekämpa radon

Ifall radonhalten vid en mätning visar sig vara alltför hög finns det enkla och fungerande metoder för att sänka den. De mest effektiva metoderna är radonsug och radonbrunn. Med dem lyckas man ofta minska radonhalten med 70–90 procent.

”Att radonsanera en bostad kostar i genomsnitt endast 2 000–4 000 euro, vilket är en liten investering jämfört med bostadens värde. Många människor känner idag till att radon utgör en hälsorisk och förstår därför att fråga efter radonresultat i samband med bostadsaffärer. Det går säkert enklare att sälja bostaden om man vet att den har en låg radonhalt”, uppskattar Olli Holmgren.

Mer information

Inspektör Olli Holmgren, STUK, tfn (09) 759 88 555
Informatör Leena Hietanen, STUK, tfn (09) 759 88 215

Finlands radonkartor
Radonhalterna i småhus i Finlands kommuner
Företag som erbjuder radonsanering
Läs mer om radon och ämnets hälsoinverkningar samt om radonmätning och -sanering

Radon
uppdaterad
5.9.2017 kl 16:29
Dela denna sida

Dela denna sida