Säteily tänään: Puumala 0.118 µSv/h Muut paikkakunnat
Olet tässä: Etusivu > Säteily ympäristössä > Auringon ultraviolettisäteily

Auringon ultraviolettisäteily

Maahan tulevasta auringon ultraviolettisäteilystä 95 prosenttia on UVA-säteilyä., UVB-säteilyä pääsee ilmakehään asti noin viisi prosenttia ja UVC suodattuu kokonaan.

  • UVB-säteily polttaa ihoa. Se uppoaa ihon pintaosiin ja sen vaikutuksesta iho paksuuntuu ja ruskettuu. Paksuuntunut ihokerros suojaa kudoksia UV-säteilyn haittavaikutuksilta yhdessä ruskettumisen eli pigmentin lisääntymisen kanssa. Ihon altistuminen suurille määrille UV-säteilyä ja ihon palaminen lisää kuitenkin riskiä sairastua ihosyöpään.
  • UVA-säteily tunkeutuu ihon syvimpiin kerroksiin ja ruskettaa ihossa olevaa pigmenttiä sekä aiheuttaa ihon ennenaikaista vanhenemista. Myös UVA-säteily edistää ihosyövän syntyä.
  • UVC -säteily suodattuu kokonaan pois ilmakehän yläkerroksissa. UVC-säteily on erittäin polttavaa, ja sitä käytetään esimerkiksi erikoislampuissa, jotka on tarkoitettu bakteerien tappamiseen.

Lue lisää ultraviolettisäteilyn vaikutuksista ihoon ja auringolta suojautumisesta.

UV-indeksillä kuvataan ultraviolettisäteilyn voimakkuutta. Ilmatieteen laitoksen sivuilta löytyy UV-indeksiennusteet koko Euroopalle. Mitä suurempi UV-indeksi, sitä lyhyemmän ajan iho kestää aurinkoa palamatta.

UVI-ennusteen saa Ilmatieteen laitoksen verkkopalvelun lisäksi käyttöön myös Ilmatieteen laitoksen ja Suomen Syöpäyhdistyksen yhdessä kehittämän tekstiviestipalvelun avulla. Tekstiviesti kertoo UVI-ennusteen useaan tuhanteen kaupunkiin ja lomakohteeseen Suomessa ja maailmalla.

Katso kuva:

Ihmiset altistuvat ultraviolettisäteilylle myös solariumissa.

Lisätietoja UV-säteilystä voi kysyä Säteilyturvakeskuksen asiantuntijoilta sähköpostilla: uvjalasertiimi[at]stuk.fi

Lisätietoja esitteestä:

Päivitetty 23.4.2014