Säteily tänään: Nauvo 0.132 µSv/h Muut paikkakunnat
Olet tässä: Etusivu > Säteily ympäristössä > Auringon ultraviolettisäteily > Onko UV-säteily lisääntynyt?

Onko UV-säteily lisääntynyt?

Ilmakehään päästettyjen kloori- ja bromiyhdeisteiden havaittiin 1980-luvun alussa vähentävän otsonin määrää yläilmakehässä (eli 10-50 kilometrissä). Ilmakehän otsonia tarvitaan vaimentamaan suhteellisen lyhytaaltoista UV-B-säteilyä. Juuri UV-B-säteily on kaikkein haitallisinta elolliselle luonnolle.

Ihoa polttava UV-säteily on lisääntynyt arviolta noin 12 prosenttia. Tämä voi pitkällä aikavälillä lisätä ihosyöpiä 20-30 prosenttia, jos elintavat pysyvät ennallaan. Toistaiseksi on kuitenkin epäselvää, onko UV-säteily todella lisääntynyt pysyvästi. Luotettavan trendiarvion tekeminen on hankalaa, koska otsonikerroksen paksuuden luonnollinen vaihtelu sekä pilvisyyden vaihtelu vaikuttavat mitattuun UV-annokseen. Lisäksi UV-säteilyn tarkka mittaaminen on hyvin vaikeaa.

Otsonisuojelusopimusten arvioidaan pysäyttävän lähivuosina otsonin määrän vähenemisen ilmakehässä. Sen ehtona kuitenkin on, että sopimuksia noudatetaan tiukasti. Jos ihmiskunta olisi jatkanut entiseen tapaan otsonikerroksen tuhoamista, olisi uusimpien arvioiden mukaan vastassa ollut suuren mittaluokan ympäristökatastrofi. Otsonisuojelu viitoittaa tietä muille ilmakehän ja ilmaston muuttamista ehkäiseville toimille.

Lisätietoa

Ilmatieteen laitos: Otsoni kasvihuonekaasuna,

Päivitetty 25.2.2014