Näin teet asunnon radonmittauksen

Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeen mukaan asunnon mittaus tehdään kahdella mittauspurkilla. Pienissä asunnoissa mittaus voidaan tehdä yhdellä purkilla. 

Aloittakaa mittaus heti purkkien saavuttua. Ottakaa purkit pois muovipussista. Älkää avatko purkkeja!

Asettakaa purkit välittömästi siten, että toinen purkki tulee esim. olohuoneeseen ja toinen makuuhuoneeseen, kirjahyllyyn tai muuhun vastaavaan avoimeen tilaan noin metrin korkeudelle numeropuoli ylöspäin.

Kahdella purkilla mitattaessa purkit sijoitetaan eri asuinkerroksiin, ei kuitenkaan varastotiloihin. Yhdellä purkilla mitattaessa se sijoitetaan alimpaan asuinkerrokseen.

Älkää asettako purkkia lähelle avattavaa ulko-ovea, ikkunaa tai raitisilmaventtiiliä. Älkää myöskään asettako purkkia uuninreunukselle, betoni- tai kivitasolle.

Merkitkää mittauksen aloitus- ja lopetuspäivät ja purkkien sijaintipaikat mittauspurkkien mukana tulevaan lomakkeeseen. Tulos ilmoitetaan purkkinumeron mukaan. Jos lomake on mennyt hukkaan, sen voi myös tulostaa.

Palauttakaa lomake ja mittauspurkit Säteilyturvakeskukseen mittauksen päätyttyä. Osoite on valmiina palautuskuoressa. Mittauksen tilaaja maksaa postimaksun.

Mittausaika on vähintään kaksi kuukautta marraskuun 1. ja huhtikuun 30. välisenä aikana. Tulos mittauksesta lähetetään noin kuukauden kuluessa purkkien palauttamisesta.

Radonmittauspurkeissa on polykarbonaattikalvo. Radonkaasu tunkeutuu purkkiin ja radonin lähettämä alfasäteily saa kalvolle aikaan jälkiä, jotka saadaan näkyviin laboratoriokäsittelyllä.

Jaa tämä sivu

Yhteyshenkilö

Yhteyshenkilö

  • Tiina Oinas / Laboratorioinsinööri