Talon sähkökaapelit ja sähköpääkeskus

Sähköpääkeskuksen nousujohdoissa kulkevat talon suurimmat sähkövirrat, joten niiden lähellä ovat myös talon suurimmat magneettikentät.

Kolmivaihejärjestelmän sähkökaapeleissa eri vaiheessa olevien johtojen magneettikentät periaatteessa kumoavat toisensa, jolloin kaapelin ympärillä ei ole magneettikenttää. Jotkut kodin laitteet, kuten tietokoneet, voivat aiheuttaa vähäistä epäsymmetrisyyttä vaiheisiin, jolloin vaiheiden kentät eivät kumoa toisiaan ja kaapelin ulkopuolelle syntyy magneettikenttä.  Vanhoissa sähköasennuksissa on käytetty vain neljää johtoa eli kolmea vaihejohdinta ja nollajohdinta. Silloin kaikki taloon tuleva sähkövirta palaa nollajohtimen ja niihin liitettyjen metallirakenteiden kautta syöttökohteeseen. Tämä voi aiheuttaa harhavirtoja, joista voi aiheutua pieniä magneettikenttiä talon metallirakenteiden ympärille. Uudemmissa asennuksissa on viidentenä maajohdin, johon maadoitusvirrat kerätään, eikä harhavirtoja aiheudu.

Sähköpääkeskuksessa olevissa niin sanotuissa nousujohdoissa kulkevat talon suurimmat sähkövirrat, joten niiden lähellä ovat myös talon suurimmat magneettikentät. Aivan sähköpääkeskuksen vieressä voi olla samansuuruisia magneettikenttiä kuin voimajohdon alla. Magneettikenttä kuitenkin vaimenee nopeasti ja jo parin metrin päässä se on tyypillisen taustakentän tasolla.

Rivi- ja kerrostaloissa on yleensä yksi yhteinen sähköpääkeskus, joka toimii myös mittarikeskuksena. Sieltä lähtevät nousujohdot asuntojen ryhmäkeskuksiin eli sulaketauluihin. Sulaketaulun vieressä voi olla yhtä suuri magneettikenttä kuin sähköpääkeskuksen vieressä.

Jaa tämä sivu

Onko sinulla kysyttävää? Onko sinulla kysyttävää?

Ota yhteyttä:

Yhteyshenkilö

Yhteyshenkilö

  • Lauri Puranen / Ylitarkastaja
    puh. +358975988457