Ilman radonia -kampanja Pirkanmaalla

Ilman radonia -kampanja toteutettiin Pirkanmaalla joulu-tammikuussa 2016. Säteilyturvakeskus (STUK) tarjosi Pirkanmaan alueen 22 kunnan asukkaille radonmittauksia alennettuun hintaan. Kampanjan tarkoituksena on löytää asunnot, joiden sisäilmassa on liikaa radioaktiivista radonia, ja antaa neuvoja radonpitoisuuden alentamiseen. Ilman radonia -kampanjan päätavoitteena on radonin aiheuttamien keuhkosyöpien vähentäminen.

Pirkanmaalla on mitattu radonpitoisuus noin 13 prosentissa pientaloasunnoista. Mitattujen asuntojen radonpitoisuuden keskiarvo on 270 becquereliä kuutiometrissä ilmaa (Bq/m3). STUK suosittelee, että radonpitoisuus mitataan kaikissa pientalo- ja rivitaloasunnoissa sekä kerrostalojen alimpien kerrosten asunnoissa.

Sosiaali- ja terveysministeriön päätöksen mukaan asunnon sisäilman radonpitoisuus ei saisi ylittää enimmäisarvoa 400 Bq/m3. Viime vuonna voimaan tulleen EU-direktiivin myötä tämä enimmäisarvo laskee vuoteen 2018 mennessä 300 Bq/m3 tai sen alapuolelle. Uudet asunnot pitäisi jo nyt rakentaa niin, että radonpitoisuus jää alle 200 Bq/m3.

STUK järjestää kampanjaan osallistuneille myös asukasillan, jossa asukkaat voivat keskustella radonasiantuntijoiden kanssa

Harjujen takia radonpitoisuudet voivat olla korkeita

Pirkanmaalla enimmäisarvon ylityksiä löytyy kaikissa kunnissa, erityisesti Tampereella, Kangasalla, Lempäälässä, Ruovedellä, Pälkäneellä, Nokialla ja Ylöjärvellä. Jopa 20 prosentissa Tampereella mitatuista pientaloasunnoista radonpitoisuus on ollut yli 400 Bq/m3.

Radonpitoisuudet voivat vaihdella paljon jo pienelläkin alueella. Säteilyturvakeskuksen internetsivuilta löytyy radonmittausten tilastoja kunnittain ja postinumeroalueittain. Pirkanmaan postinumeroalueista suurimmat radonpitoisuudet löytyvät Pispalasta ja Länsi-Amurista. Muita korkean radonpitoisuuden postinumeroalueita ovat Ruovesi Keskus-Nenonen, Vehkajärvi, Rahola, Messukylä, Lentävänniemi, Suorama, Kaivanto, Tahmela, Ylöjärvi Keskus, Tesoma, Keskussairaala-alue-Kauppi, Lamminpää, Mouhijärvi Keskus, Nattari, Epilä, Luoteis-Tampere, Kuhmajärvi, Kankaantaka, Haukiluoma-Ikuri, Kulju ja Pälkäne Keskus.

Radonkorjaus kannattaa – turvaa perheesi terveys

Radonpitoisuuden pienentämiseen on olemassa helppoja ja toimivia tapoja. Tehokkaimmat korjausmenetelmät ovat radonimuri ja radonkaivo. Niillä on yleensä saatu radonpitoisuutta pienennettyä 70–90 prosenttia, parhaimmillaan jopa 99 prosenttia. Joissakin tapauksissa pelkän huonosti toimivan ilmanvaihdon korjaaminen voi riittää.

Asunnon radonkorjaus maksaa keskimäärin vain 2500 euroa, mikä on pieni hinta asunnon arvoon verrattuna. Monet ihmiset tiedostavat nykyisin radonin aiheuttaman terveysriskin ja osaavat siksi kysellä radontuloksia asuntokaupan yhteydessä.

Radon on maaperästä ja kalliosta erittyvä hajuton ja väritön radioaktiivinen kaasu. Maaperän radonpitoinen ilma pääsee asuntoon alapohjassa olevien rakojen sekä huokoisten materiaalien kautta.

Radonin arvioidaan liittyvän Suomessa noin 300 keuhkosyöpään vuodessa. Keuhkosyöpäriski on sitä suurempi, mitä kauemmin ja mitä suuremmassa radonpitoisuudessa oleskelee. Radon lisää erityisesti tupakoitsijoiden keuhkosyöpäriskiä tuntuvasti.

Radon on yksi merkittävimmistä ympäristöaltisteista ja tärkein yksittäinen säteilyannoksen aiheuttaja Suomessa. Säteilyannos kertyy ihmiselle koko eliniän ajan, joten on tärkeää, että etenkin lapsia suojellaan ylimääräiseltä radonilta.

Jaa tämä sivu

Yhteyshenkilö

Yhteyshenkilö

  • Tiina Oinas / Laboratorioinsinööri