Ilman radonia -kampanja Ahvenanmaalla

Säteilyturvakeskus (STUK) järjestää Ahvenanmaalla tammikuussa Ilman radonia -kampanjan. Kampanjan tavoitteena on lisätä ahvenanmaalaisten tietoisuutta sisäilman radonista ja sen aiheuttamasta keuhkosyöpäriskistä. Kampanjan aikana Ahvenanmaan asukkaille tarjotaan radonmittauksia edulliseen hintaan.

Kampanjan kohteeksi valikoitui Ahvenanmaa, koska STUKin tietojen mukaan ahvenanmaalaisista omakoti- ja rivitaloasunnoista vain noin kolmessa prosentissa on mitattu radonpitoisuus. Ahvenanmaalla on yli 9000 pientaloasuntoa, mutta mittaustuloksia on vain noin 300 asunnosta. Mitatuissa asunnoissa radonpitoisuudet ovat olleet korkeampia kuin Suomessa keskimäärin. Asunnoista lähes neljänneksessä radonia on ollut liikaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön päätöksen mukaan asunnon huoneilman radonpitoisuus ei saisi ylittää arvoa 400 becquereliä kuutiometrissä ilmaa. Uuden EU-direktiivin tultua voimaan vuoteen 2018 mennessä, enimmäisarvo lasketaan 300 becquereliin kuutiometrissä tai sen alapuolelle. Uudet rakennukset on rakennettava niin, että radonpitoisuus on alle 200 becquereliä kuutiometrissä.

Mittaaminen on vaivatonta!

Ilman radonia -kampanjan tarkoituksena on löytää asunnot, joiden sisäilmassa on liikaa radioaktiivista radonia sekä ohjata ja kannustaa asukkaita radonpitoisuuden alentamiseen. Kampanjan aikana 9.1.–5.2.2017 ahvenanmaalaiset voivat hankkia radonmittauksen alennettuun hintaan STUKista, Radonfix Suomesta tai Suomen Radonhallinnasta:

Säteilyturvakeskus (STUK):
http://verkkokauppa.stuk.fi (kampanjakoodi:2125)
Puh. (09) 75988552 /Joenvuori.
Kampanjahinta 43,40 € / purkki (sisältää alv)

Radonfix Suomi:
http://www.radonfix.fi/mittaus (kampanjakoodi: Åland)
Puh 050 9189672
Kampanjahinta 35,00 € / purkki (sisältää alv)

Suomen Radonhallinta:
http://www.landauernordic.se/aland/
Puh +46 (0)18 56 88 00
Kampanjahinta 39 € / purkki (sisältää alv)

Radonin mittaaminen on helppoa. Mittauspalvelu toimittaa tilaajalle postitse mittauspurkin, joka sijoitetaan asuntoon vähintään kahdeksi kuukaudeksi. Purkki palautetaan mittausajan päätyttyä laboratorioon kirjekuoressa ja noin kolmen kuukauden kuluessa tilaaja saa postitse mittaustuloksen sekä suosituksen korjaustarpeesta, jos radonpitoisuus on liian korkea.

Radonkorjaus kannattaa

Radon on näkymätön ja hajuton radioaktiivinen kaasu, joka kulkeutuu sisäilmaan maaperästä. Pitkäaikainen altistus radonille lisää riskiä sairastua keuhkosyöpään. Radon lisää erityisesti tupakoitsijoiden keuhkosyöpäriskiä tuntuvasti.

Jos mittaus paljastaa, että sisäilmassa on liikaa radonia, on radonpitoisuuden pienentämiseen olemassa helppoja ja toimivia tapoja. Korjausmenetelmän valintaan vaikuttavat mitattu radonpitoisuus, rakennuksen alla oleva maaperä, täytemaa, talon rakenteet ja ilmanvaihto. Tehokkain korjausmenetelmä on radonimuri. Jossakin tapauksessa pelkkä huonosti toimivan ilmanvaihdon säätäminen voi riittää. Asunnon radonkorjaus maksaa keskimäärin 2000–4000 euroa, mikä on pieni hinta asunnon arvoon verrattuna.

Ilman radonia -kampanja on osa sosiaali- ja terveysministeriön tukemaa valtakunnallista ohjelmaa.
Jaa tämä sivu