Radon

Radon on radioaktiivinen kaasu, jota voi esiintyä sisäilmassa. Talon alla oleva maaperä on tärkein radonin lähde. Asuntoon radon kulkeutuu perustuksessa olevien rakojen kautta. Radonia ei voi mitenkään aistia, ja mittaaminen onkin ainoa tapa saada pitoisuus selville. Jos pitoisuus on korkea, voidaan radonpitoisuutta alentaa esimerkiksi radonimurilla. Helpointa radonin torjuminen on kuitenkin talon rakennusvaiheessa.

Ajankohtaista

Nyt on aika mitata radon

Nyt on aika mitata radon

Nyt on oikea aika mitata radon, sillä mittausaika on marraskuun alusta huhtikuun loppuun. Radonmittaus on syytä tehdä omakotitaloissa, rivitaloissa sekä kerrostalojen ensimmäisen kerroksen asunnoissa.

Lisätietoa mittauksista Palvelut-osiossa
Radonpitoisuuden mittaukset alueittain Suomessa

Tutustu oman asuinalueesi radontilanteeseen

Hae oman kuntasi tai postinumeroalueesi radonmittaustulokset. Pitoisuudet saattavat vaihdella suuresti jopa samalla postinumeroalueellakin.
Pientaloasuntojen radonpitoisuudet Suomen kunnissa
Sisäilman radon -esite

Sisäilman radon -esite

Radonista, radonin terveyshaitasta, sen mittaamisesta ja torjunnasta kerrotaan STUKin esitteessä. 
Tutustu esitteeseen (Julkari.fi)

Kodin radonpitoisuuden mittaaminen on helppoa

Huoneilman radonpitoisuus mitataan radonmittauspurkeilla. Mittausajaksi suositellaan kahta kuukautta marraskuun alun ja huhtikuun lopun välisenä aikana. Lisätietoa Palvelut-osiossa.

Radon työpaikoilla ja julkisissa tiloissa

STUK on työpaikkojen radonvalvontaa tekevä viranomainen Suomessa. Työpaikkojen radonpitoisuudelle on asetettu raja-arvot säteilyasetuksessa. Radonpitoisuus ei saa säännöllisessä työssä ylittää arvoa 400 becquereliä kuutiometrissä.

Kysyttävää radonista? Kysyttävää radonista?

Ota meihin yhteyttä: radontiimi(at)stuk.fi