Takaisin edelliselle sivulle

Mitä seurauksia Tšernobylin ydinvoimalaitoksen onnettomuudella oli voimalan lähiympäristöön ja mikä oli kuolonuhrien todellinen määrä?

Mitä seurauksia Tšernobylin ydinvoimalaitoksen onnettomuudella oli voimalan lähiympäristöön ja mikä oli kuolonuhrien todellinen määrä?

13.8.2015 klo 13:34

Äkilliseen säteilysairauteen ja säteilypalovammoihin kuoli lähiviikkoina 30 henkilöä. Myöhempinä vuosina tähän sairastuneista ihmisistä muutamia on kuollut luuytimen lamaantumiseen sekä mahdollisesti säteilyn aiheuttamaan syöpään.

Kilpirauhassyöpään, joka on ilmeisesti Tšernobylin jodilaskeuman aiheuttama, on sairastunut noin 1000 lasta. Heistä alle 10 on kuollut.

Laskennallisesti ylimääräisiä syöpäkuolemia Tšernobyl-altistuksesta tulee olemaan tuhansia. Tähän kuluu kuitenkin 80 vuotta eli kokonainen elinikä, ja samana aikana miljoonat ihmiset tulevat kuolemaan syöpään muista syistä. Tästä syystä Tšernobylin uhrien kokonaismäärää ei voida todeta eikä syöpäsairastavuudessa havaita tästä johtuvaa nousua. Tästä poikkeuksena ovat ensimmäisten vuoisen niin sanotut puhdistustyöntekijät, joita oli noin 226000. Heidän joukossaan on odotettavissa tuhatkunta ylimääräistä syöpäkuolemaa, kun taustalla on noin 45000 syöpäkuolemaa muista syistä (viidesosa kaikista ihmisistä kuolee aikanaan syöpään). Tämä on sellainen ylimäärä, jota mahdollisesti tulevaisuudessa voidaan havaita käynnissä olevan seurantatutkimuksen ansiosta.

Säteily ympäristössä, Ydinturvallisuus
Päivitetty
13.8.2015 klo 13:35
Jaa tämä sivu

Jaa tämä sivu